Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΕΦΥΓΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ

76η ΙΠΠΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ 2010
Πέθανε προχθές ο πρόεδρος της Ελλανοδίκου Επιτροπής της Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας, καθηγητής Απόστολος Ζαφράκας.


Ο Απόστολος Ζαφράκας του Μενελάου και της Φανής γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 25 Ιουνίου 1933. Πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (1956), μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο διεθνώς αναγνωρισμένο ιπποπαραγωγικό κέντρο του Newmarket με υποτροφία της Προνομιούχου Ελληνικής Εταιρίας Ιπποδρομιών (1962) και της ΙΠΠΟΤΟΥΡ (1973). Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1964-1966).
Υπηρέτησε ως κτηνίατρος-ερευνητής στο Ιπποφορβείο Λαζαρίνας Θεσσαλίας, σε ερευνητικούς σταθμούς του Υπουργείου Γεωργίας, ως επιμελητής και λέκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ (1970-1988). Από το 1988 έως το 2000 δίδαξε ως επίκουρος, αναπληρωτής και καθηγητής στον Τομέα Ζωικής Αναπαραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.
Το συγγραφικό και διδακτικό του έργο αναφέρεται στην Παθολογία Αναπαραγωγής των Βοοειδών και των Ιπποειδών. Συνέγραψε πέντε βιβλία και πάνω από 80 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Παράλληλα, ως ειδικός στην εκτροφή του ίππου ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την διάσωση των ελληνικών φυλών αλόγων, και ιδιαίτερα του αλόγου της Σκύρου.
Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνιάτρων, της British Equine Veterinary Association, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωοτεχνών-ΕΕΑΡ, της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσιο-Παθολογίας Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης, και Πρόεδρος επί σειρά ετών της Επιστημονικής Επιτροπής της Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών Θεσσαλονίκης «Ο Ασκληπιός».
Ήταν σύζυγος της Αλκμήνης Σταυρίδου, Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ, και πατέρας τριών παιδιών, της Φανής του Μενέλαου και της Αναστασίας. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την ευθύτητα, την προσήνεια, την δημιουργικότητα, το οργανωτικό του πνεύμα και την αγάπη του στη φύση.
Στο άκουσμα του θανάτου του η δημοτική αρχή Ανδραβίδας και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Παπανδρέου εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια.
«Εκφράζω την βαθιά μου λύπη ως Δήμαρχος Ανδραβίδας εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως, των μελών του Ιππικού Συλλόγου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ», των πρώην Δημάρχων οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον αείμνηστο καθηγητή Απόστολο Ζαφράκα για την καλύτερη διοργάνωση της Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας, για τις προσπάθειές του στην διατήρηση των αλόγων φυλής Ανδραβίδας, αλλά και για την γενικότερη συμβολή του στην καθιέρωση του θεσμού αυτού που διατηρήθηκε σε βάθος χρόνου και παρέμεινε ως η μοναδική Ιππική Έκθεση στην Ελλάδα που βραβεύει άλογα από όλες τις φυλές των Ελληνικών ίππων», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε στην συνέχεια:
«Η συμβολή του αυτή θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας και ως ο ευγενής πρόεδρος επί σειρά ετών της Ελλανοδίκου Επιτροπής της Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας θα τον θυμούνται όλοι οι ιπποπαραγωγοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου